Länkar
Ensemble Villancico

Fleder


Musikalliansen


Sagt om...

"Jessicas kvaliteter imponerar! Med sin klara, varma och uttrycksfulla röst gestaltar hon de mest avancerade solopartier som vore de romanser. Som ensemble-sångerska är Jessica lyhörd, slitstark och pålitlig. Hon tar hand om både röst och instuderingar med professionalitet och hängivenhet. Världsklass!"
(Radiosymfonikerna och Radiokörens Vänförenings motivering till 2010 års stipendium ur Olof Rydbecks fond.)


Jessica Bäcklund
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jessica började som violinist och pianist. Först på Kulturamas Operastudio 67 tog sången över helt. Hon har sjungit på scener som Läckö slottsopera, Värmlandsoperan, Opera i Ystad och Tidig Scen på Stockholm Early Music festival. Orkestrar hon sjungit med är Värmlands sonfonietta, Drottningholms barockensemble, Stockholms barockensemble, Kroumata, m fl.

Hon är medlem i Ensemble Villancico med vilka hon gav ut en ny CD 20 maj på CPO med uteslutande musik från Ecuador. Skivan fick bästa betyg! Ensemblen har specialiserat sig på Latinamerikansk barockmusik och gjort ett flertal Radio- och TV-inspelningar. De har spelat in 4 CDs varav en har blivit Grammisnominerad.

Hon sjunger ofta tillsammans med Vokalharmonin som specialiserat sig på tidig och ny musik. De var P2s Artist in Residence 2004-2005. I höstas spelade de in en CD med musik av Thomas Jennefelt, Dixit Dominus, där Jennefelt skrev ett Lamento just till henne. CDn har inte kommit ut ännu. Jennefelt har också skrivit Nocturnal Singing för Radiokören där han också skrivit ett solo till Jessica. Detta sändes i SVT på Valborgsmässoafton.

Jessica är sedan hösten 2009 anställd i Musikalliansen och medlem i Radiokören med vilka hon ofta sjunger solistiskt. Hon sjunger solo i senaste Poulenc-skivan som ges ut i höst. Skivan fick bästa betyg. Hon sjöng solo i Deutsche Grammophons version av Mendelssohns Elias med Daniel Harding, Radiokören, Sveriges Radios Symfoniorkester och med Thomas Qvasthoff som Elias. Denna CD har inte kommit ut.


SR P2 gjorde en studioinspelning på 20 minuter med Jessica och pianisten Samuel Skönberg med musik av bl a Francis Poulenc och Edvard Grieg som sändes i vår.

Lyssna på Jessica i några ljudfiler här nedan:

Lyssna här på en duett ur Bachs mässa i h-moll tillsammans med Anna Zander. Live-inspelning Vårfrukyrkan i Enköping 27 mars 2011. Kör Camerata Vocalis, Barockorkestern Tre Kronor, dir Jonas Marmbrandt.


Jessica Bäcklund Poulenc, Messe En Sol Majeur


Jessica Bäcklund, RadiokörenRSOAnrew Manze, dir Nocturnal Singing av Thomas Jennefelt uruppförande 2011KN20131940
Liveinspelning med SVT